İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 30.06.2020 tarih ve 34221550-045.99-5547 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, üyelerden gelen talepler doğrultusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin girişimleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Otopark Yönetmeliğinin Geçici 4 üncü maddesinde belirtilen yürürlük tarihini, 30.06.2020 tarih ve 31171 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile 31.12.2020 tarihine kadar uzatmıştır.

Ticaret Bakanlığı'nın ilgide kayıtlı yazısı ile Ticaret Müşavirleri ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını, bir araya getirmek üzere Ticaret Bakanlığı tarafından "Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler" toplantıları düzenlendiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 1 Temmuz 2020 Çarşamba günü 16.00-17.30 saatleri arasında Amerika Birleşik Devletleri; 2 Temmuz 2020 Perşembe günü yine 16.00-17.30 saatleri arasında Kanada'da görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin katılımıyla e-sohbet toplantılarının gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Microsoft Teams uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek söz konusu toplantının detaylarına https://dtuegm.ticaret.gov.tr/haberler/ticaret-musavirlerimizle-elektronik-sohbetler-kanada adresinden ulaşılabilmektedir.

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 30.06.2020 tarih ve 34221550-100-5557 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, Cidde Ticaret Ataşeliği'nden Ticaret Bakanlığı'na iletilen bir yazıda, Suudi Arabistan Krallığı tarafından bazı ürünlerde uygulanan gümrük vergisi oranlarının arttırıldığı ifade edilerek, söz konusu vergilerin 18 Haziran 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği belirtilmiştir.

Anılan ürünlere ilişkin güncel listeye Birliğimiz Dış Ticaret Müdürlüğü https://mobil.tobb.org.tr/DuyuruResimleri/2824-1.pdf adresinden ulaşılabilmektedir.

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 30.06.2020 tarih ve 34221550-720-5549 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan yazıya atfen, Bangladeş Hazır Giyim İhracatçılar' ve Üreticileri Derneği (BGMEA) Başkanı Rubana Huq'ın konuşma yaptığı ve Dakka Büyükelçiliğimizin de dahil olduğu bir toplantıda, Sayın Rubana Hug, Bangladeş'te hazır giyim endüstrisinde yaşanan krize ilişkin olarak COVID-19 salgını nedeniyle her gün 10'dan fazla hazır giyim fabrikasının kapandığım, Bangladeş'teki üreticilerle güvene dayalı ortaklık kurmuş olan bazı markaların siparişlerini iptal ederken bu durumun Bangladeş'te yol açacağı sosyoekonomik sonuçları dikkate almadığını, Hazır Giyim Sürdürülebilirlik Konseyi'nin Bangladeş Hükümetiyle işbirliği içinde bu tür markaların ülkede ticaret lisanslannı iptal etme yoluna gideceğini, Bangladeş'te hâlihazırda 4.000 civarında hazır giyim fabrikasından sadece 1.377 fabrikanın faal olduğunu, bu durumun da ülkede daha az fabrika ve daha az iş gücüyle daha verimli üretim yapma stratejileri geliştirilmesini elzem kıldığını ifade ettiği kaydedilmektedir.