İlgi: TOBB'nin 03.12.2019 tarih ve 34221550-720-11931 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda, Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıya atfen; son dönemde Türkiye ve Cibuti arasında siyasi ve ekonomik ilişkiler hızla gelişmektedir. Bu kapsamda, Cibuti'de Türk firmalarının Afrika'ya yönelik ihracatlarında stratejik bir açılım noktası olarak değerlendirilebilecek bir Özel Ekonomi Bölgesi (ÖEB) kurulmasına yönelik çalışmalar 2014 yılında başlatılmış ve ÖEB'ye arazi tahsisine ilişkin Protokol 2015 yılında imzalanmıştır.

Cibuti Cumhurbaşkanının 19 Aralık 2017 tarihinde ülkemize gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, Cumhurbaşkanlığı Makamı'nın konuya ilişkin çalışmalara Birliğimizin de iştirak etmesi yönündeki talimatı alınmıştır. Bu itibarla, Ticaret Bakanlığımız, TOBB ve TEPAV yetkililerinden müteşekkil bir heyet, 24-27 Aralık 2018 tarihleri arasında Cibuti'ye bir ziyaret gerçekleştirmiş, ziyaretin akabinde TEPAV tarafından bir değerlendirme raporu hazırlanmıştır.

Son olarak, 16 Eylül 2019 tarihinde Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Aden Houssein ABDİLLAHİ ve TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Güven SAK, Bakan Yardımcımız Sayın Rıza Tuna TURAGAY'ı makamında ziyaretlerinde projenin Türk iş adamlarına tanıtılmasına yönelik olarak bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede, 17 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da (Ticaret Bakanlığı Söğütözü Yerleşkesi 3. Kat Toplantı Salonu, saat 14.00'da) Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Rıza Tuna TURAGAY başkanlığında ilgili kurum ve Cibuti Özel Ekonomi Bölgesi'ne ilgi duyan ve yatırım yapmak isteyen firmalarının katılımıyla bir toplantının düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu itibarla, söz konusu toplantıya katılmak isteyen firmalarımızın 10 Aralık 2019 mesai saati bitimine kadar Birliğimize (Anara Daylan, Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.) bilgi verilmesi gerekmektedir.

İlgi: Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Bandırma Şube Müdürlüğü'nün 02.12.2019 tarih ve 22479905/202.01.01 sayılı yazısı,

Stoklarımızda bulunan ve ekli listede yer alan makarnalık buğday, ekmeklik buğday, arpa, nohut ve yeşil mercimekler belirtilen esaslar ve ekte yer alan fiyatlarla 01 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında peşin bedel mukabili satılacaktır.

İlgi: Ticaret İl Müdürlüğü'nün 28.11.2019 tarih ve 3736411-403 sayılı yazısı,

İlgide kayıtlı yazı ile tüketici bilincini geliştirmek ve bu yönde hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik etmek, tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile ilgili bilimsel çalışmaları özendirmek amacıyla hak sahiplerine 2019 yılı 23. Geleneksel Tüketici Ödülü verilecektir.

EK'i görmek için tıklayınız.

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 29.11.2019 tarih ve 34221550-720-11868 sayılı yazısı,

İlgide kayıtlı yazıda, Fas'a gerçekleştirilecek tıbbi ve medikal malzeme ithalatı için Sağlık Bakanlığına bağlı olan İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen "özel izin", "tescil belgesi"nin yanı sıra "tescil başvurusu alındı belgesi" veya "usulüne göre onaylanmış faturaların" sunulması gerektiği yönünde bir düzenleme yapıldığı; ancak, ekte yer alan sirküler içerisinde yer alan listede bahsi geçen ürünlerin söz konusu izin ve tescil uygulamasına tabi tutulmayacağı belirtilmektedir. Yazıda devamla, söz konusu ürünlerin ülkemizden Fas'a ithali sırasında ilgili kamu kurumundan belge temini ve izin süreci ithalat sürelerini ve maliyetleri artırma ihtimali bulunduğu ifade edilmektedir.