Almanya-Münih Yapı ve İnşaat Sektörü Yurt Dışı İş Gezisi

İş Hukuku Semineri

Seminerimiz ücretsizdir.

Dış Ticaret Eğitimi

Eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilecektir.

İTSO Üyelerine MYB Sınavı Yapıldı

İkinci el oto ticareti faaliyeti gösteren 41 kişinin katıldığı eğitim ve sınavlar tamamlandı.

Kendini Tanıma Sanatı Semineri

Seminerimize tüm kadın girişimcilerimiz davetlidir.

• Almanya-Münih Yapı ve İnşaat Sektörü Yurt Dışı İş Gezisi

• İş Hukuku Semineri

• Dış Ticaret Eğitimi

• İTSO Üyelerine MYB Sınavı Yapıldı

• Kendini Tanıma Sanatı Semineri

Servis Evrakları
Üye Kayıt Evrakları, Kapasite Raporu Evrakları ve diğer evraklara ve formlara buradan erişebilirsiniz.
Evraklar için tıklayınız
Üyelerimiz
20 Meslek Grubunda bulunan Üyelerimizin iletişim bilgilerini buradan görüntüleyebilirsiniz.
Üyelerimiz için tıklayınız
Odamız Yayınları
İnegöl Dış Ticaret Raporları, Sektör Raporları ve diğer yayınlarımız buradan ulaşabilirsiniz.
Yayınlarımız için tıklayınız
Değerlerimiz
İnegöl Köftesi, İnegöl Mobilyası, İnegöl Ayçekirdeği ve ilçemizin diğer değerlerine buradan ulaşabilirsiniz.Değerlerimiz için tıklayınız

İlgi: TOBB'nin 28.02.2018 tarih ve 3513 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda; İran ile ülkemiz Gümrük idareleri arası işbirliğinin güçlendirilmesi ve karşılaşılan sorunların çözümü amacıyla 25 Eylül 2017 tarihinde Ankara' da düzenlenen ''6.Gümrük İdareleri Başkanları Toplantısı''nda alınan kararlar uyarınca, ülkemizden İran'a gerçekleştirilen ihracatlarda düzenlenen menşe ispat belgelerinin konsolosluk onayı yapıldıktan sonra İran Gümrük İdaresi tarafından kabul edilmesine yönelik uygulamanın yürürlükten kaldırıldığı vurgulanmıştır.

Türkiye - İran Gümrük İdareleri Veri Değişimi Çalışma Grubunun 16-17 Aralık 2017 tarihlerinde Tahran'da gerçekleştirilen toplantısında, İran tarafınca yapılan açıklamalar neticesinde, ülkemizce düzenlenen ve tercihsiz ticarette kullanılan '' menşe şahadetnamelerinin '' konsolosluklarca onaylanmasıyla bu belgelerin ülkemizle İran arasında yürürlükte bulunan Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamında tercihli ticarette kullanılan '' Menşe İspat Belgesi '' olarak kabul edildiği ve konsolosluk onaylı menşe şahadetnameleri kapsamı eşyaya sehven tercihli tarife tanındığının anlaşıldığı belirtilmiştir.

Bahsi geçen toplantıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı temsilcilerinle her iki belgenin farklı amaca hizmet ettiği açıklanarak, TTA kapsamı tercihli ticaretin sadece ''Menşe İspat Belgesi'' ibraz edilen belgeye tanınabileceğinin hatırlatıldığı ifade edilmiştir. Yapılan istişare sonucunda İran tarafının İdarelerince yapılan hatalı işlemler için tedbir alınacağını belirttiği bununla birlikte TTA kapsamında yapılması amaçlanan ihracatlarda bir örneği ekte bulunan '' Menşe İspat Belgesi '' düzenlenmesi için Türk İhracatçıların bilgilendirilmesi hususunda Bakanlıktan yardım talep ettiği açıklanmıştır.

14.11.2015 tarih ve 29532 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No:8) uyarınca ihracatta kullanılan menşe ispat ve dolaşım belgelerinin Merkezi BİLGE sistemine kaydedilmesi ve elektronik ortamda Gümrük Müdürlüklerince vize edilmesi gerekmekte olduğu ifade edilmiştir. Bununla birlikte Gümrük İdarelerince vize edilmeyen ''menşe şahadetnameleri''nin bahsi geçen tebliğin kapsamı dışında kaldığı da kaydedilmiştir.

İran Gümrük İdaresinin talebine binaen Gürmük Veri Ambar Sistemi (GÜVAS) üzerinde yapılan sorguda ülkemizden İran'a TTA kapsamında ihracat gerçekleştiğine dair veriye ulaşılamamasının İran'a gerçekleştirilen ihracatlarda TTA '' Menşe İspat Belgesi '' yerine sehven menşe şahadetnamesi kullanıldığı savını desteklediği vurgulanmaktadır.

Söz konusu TTA özelinde ticaret usulüne uygun gerçekleştirilmesini teminen, '' İran'a TTA kapsamında giren ürünlerin ihracatında '' (belgelerin isim benzerliğinden dolayı karışıklık yaşandığı düşünülen) menşe şahadetnamesinin değil bire örneği ekte sunulan ''Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti Arasında Tercihli Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik'' hükümlerine uygun düzenlenmiş (İran'a TTA) ''Menşe İspat Belgesi'' nin kullanılması gerektiği belirtilmiştir.

Aylık Üfe Tüfe Oranları

2018 Üfe Tüfe Oranları Tüik tarafından yayınlanan 2018 Üfe Tüfe Oranlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Online Ödeme

Online Aidat Ödeme Oda aidatlarınızı kredi kartınız ile burayı tıklayarak kolayca ödeyebilirsiniz.

İTSO Tanıtım Filmi

Kalite Politikamız için tıklayınız

Duyurularımızdan Nasıl Haberdar Oluyorsunuz

Memnuniyet Anketi

Odamızın Hizmet Kalitesinden Memnun musunuz?

TOBB İşbirliği Teklifleri