articles

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi iş dünyasına vermiş olduğu hizmetleri zenginleştirmek amacıyla web ortamında yeni bir projeyi hayata geçirmiştir. Söz konusu proje, ihracatçı firmaların karşılıklı etkileşimini güçlendirmeyi amaçlayan "İGEME İhracat Günlüğü", http://blog.igeme.gov.tr adresi üzerinden yayına başlamıştır.

Günlük üzerinde, ihracatçı firmaları ve yurtdışında bulunan işadamlarımızı bilgilendirmek amacıyla Ticaret Müşavirlikleri ve İGEME tarafından hazırlanan ihracatla ilgili güncel gelişmeler, güncel pazar bilgileri gibi firmalarımızın ihtiyaçlarına hızlı ve etkin cevap verecek hususlar yer alacaktır. Ayrıca RSS sistemine abone olan firmalar, yeni giriş yapılan bilgileri anlık olarak takip edebileceklerdir.

turk_makedon_bayrak

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Makedonya Başbakanı Sayın Nikola Gruevski'nin katılımları öngörülen, Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğünde, TOBB-DEİK ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda ve Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti işbirliğiyle, 5 Aralık 2009 Cumartesi günü İstanbul Dedeman Oteli'nde, Türk-Makedon İş Forumu gerçekleştirilecektir.

Devlet Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın 25-28 Mayıs 2009 tarihlerinde DTM-TOBB-DEİK işbirliğinde, Ohri'de 80 kadar Türk işadamı ile gerçekleştirdiği temasların devamı niteliğinde, Makedonya ile ekonomik işbirliği imkanlarının, Makedonya hükümetini temsilen üst düzey katılım ile ele alınacağı bir toplantı hedeflenmektedir. Makedon işadamlarının yanısıra Makedonya Cumhuriyeti Başbakan Yardımcıları, Devlet Bakanı, Ulaştırma ve İletişim Bakanı, Makedonya Yabancı Yatırım Ajansı Başkanı'nın ikili görüşmeler yapacağı iletilmektedir.

Forumu katılmak isteyen üyelerimizin, katılım teyitlerini ekte yer alan başvuru formunu eksiksiz doldururak, katılım ücretlerini ödendiğini gösteren, katılımcının isminin de kayıtlı olduğu ödeme dekontu ile birlikte en geç 4 Aralık 2009 tarihine kadar DEİK'e (Aslı Cora, Faks: 0212 270 30 92) iletilmesi gerekmektedir.

http://www.itso.org.tr/duyurular/makedonforumu.pdf Katılım Formu ve Forum Programını indirmek için lüften tıklayınız.

ticaretheyeti

Türkiye - Uganda Siyasi İstişareleri 26 Şubat 2009 günü, Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz ile Uganda Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Oryen Henry Okello eşbaşkanlığında Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

Büyükelçi Çeviköz'ün ulşatırma alanında Uganda'nın kendini geliştirmesinin iktisadi kalkınma açısından önem taşıdığını ve bu alanda Türk inşaat sektörünün altyapı projelerine katkıda bulunabileceğini söylemesi üzerine, Bakan Okello ülkesinin dünyanın üçüncü büyük muz üreticisi olmasına rağmen, üretilen muzun ancak yarısının ihraç için limanlara ulaştırılabildiğini, kalan yarının ise yollarda çürüdüğünü açıklayarak, ulaşım alaınında altyapı yetersizliğinin Uganda'nın önemli sorunlarından biri olduğunu belirtmiştir.

Devlet Bakanı Okello, meyve sularının paketlenmesi, meyvelerin ihracat için paketlenmesi, konserve imalatı gibi sanayi kollarına ihtiyaç duyduklarını, diğer taraftan temel iktisadi aktivitesi tarım olan Uganda'da tarım arazilerinin özel tarımsal üretim yapmak isteyen herkese uzun süreli kiralama şeklinde tahsis edildiğini ifade etmiştir.

Ayrıca, Tarım ürünlerinin işlenmesi sanayisinin Uganda için önemli olduğunu belirten Bakan Okello, ülkesinde üretilen ham kahvenin küresel pazardan 30 centlik pay aldığını, öte yandan aynı kahvenin Amerika Birleşik Devletleri ya da Batı ülkeleri pazarına çıktığında en az 3,50$'dan alıcı bulduğunu, kahvenin katma değer eklenerek ihraç edilmesi halinde Ugandalı üreticinin 2-2,50$ gelir elde edebileceğini, bu nedenle kahve, muz, ananas, mango gibi ürünlerin işlenmesi yollarının bulunması gerektiğini vurgulayarak, Uganda ürünlerine katma değer sağlayacak gıda işleme ve gıda paketleme kollarında faaliyet gösteren Türk iş adamları ve sanayicilerini Uganda'ya davet etmiştir.

sanayi

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'ndan aldığımız bir yazıda; Vakfın Üniversite-Sanayi İşbirliğini güçlendirmek ve üniversitelerde gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesini teşvik amacıyla vereceği "Dr. Akın Çakmakçı Sanayide Uygulanmış Tezlerin Başarı Öyküleri" ödülü ile sanayide uygulanmış tezleri seçerek uygulandığı firmalara ödüller verileceği ve bu tezleri başarı öyküleri olarak yayınlanacağı belirtilmektedir.

İlgili yazının tamamı ve başvuru formunu http://www.itso.org.tr/duyurular/ttgvtez.pdf buradan indirebilirsiniz.