ticaretheyeti

Türkiye-Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi (KEK) VIII. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı 9 Şubat 2000 tarihinde Yeni Delhi'de imzalanarak, 20 Temmuz 2000 tarihli ve 24107 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bahse konu olan Komitenin IX. Dönem Toplantısı'nın Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın ve Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma eş başkanlığında, 1-2 Eylül 2009 tarihinde Ankara'da gerçekleştileceği bildirilmiştir.

Bu çerçevede, toplantıda görüşülmek üzere anılan ülke ile mevcut ilişkilerin, sorunların ve işbirliği önerilerinin 24 Temmuz 2009 tarihine kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne iletilmesi gerekmektedir.

kuveyt

Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün 21-23 Aralık 2009 tarihlerinde Kuveyt'e gerçekleştireceği ziyaret kapsamında DEİK\Türk-Kuveyt İş Konseyi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde Türk-Kuveyt İş Forumu düzenlenecektir.

Türk iş dünyası temsilcileri ile Kuveyt işadamlarını bir araya getirerek işbirliği olanaklarının yerinde tespit edilmesini hedefleyen Türk-Kuveyt İş Forumu'nda Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımcılara hitap etmeleri beklenmektedir.

Kuveyt ekonomisi diğer Körfez ülkeleri gibi temelde petrol üretimine dayalıdır. Petrol fiyat ve üretim artışının kamu ve özel tüketim harcamalarını desteklemesi öngörülmektedir. Yatırımların çoğunun yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilmesi planlanan Kuveyt'te, hükümetin hedefi, limanların rolünü arttırarak, Kuveyt'i bölgenin ticaret ve finansman merkezi yapmaktır. Türkiye'nin 2008 yılında 2007 yılına oranla düşüş göstererek 80 milyon dolar olmuştur. 2008 yılında Kuveyt'e ihracı gerçekleşen başlıca kalemler arasında demir ve çelik, metal eşya, canlı hayvanlar ve gıda maddeleri ile makinalar ve dokumacılık ürünleri yer alırken, Organik kimyasal ürünler, plastikler, diğer kimyasallar, makina ve ulaşım araçları başlıca ithalat kalemleri olmuştur. 2009 yılı ilk 9 aylık ihracatımız 144 milyon dolar, ithalatımız ise 150 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Anılan ziyarete ilgilenen üyelerimizin katılım teyitlerini aşağıdaki formu doldurarak 07 Aralık 2009 tarihine kadar DEİK'e (Akın Dıblan, Tel:212 339 50 28, Faks:212 270 35 92, e-Posta:mailto:Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir  iletmeleri gerekmektedir.

http://www.itso.org.tr/duyurular/kuveytform.pdf  Kuveyt İş Forumu Katılım Formu

TOBB' den aldığımız yazıda Macaristan' la ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Macaristan vatandaşlarına hudut kapılarımızda ita edilen müteaddit girişli bandrol vizesinin ikamet süresinin 30 günden 90 güne çıkarılması için Dışişleri Bakanlığı' nca ilgili kurumlar nezdinde başlatılan çalışmalar sonucunda, umuma mahsus pasaport hamili Macaristan vatandaşlarına hudut kapılarımızda 20 ABD Doları / 15 Avro karşılığında 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 gün olarak müteaddit girişli bandrol vizesi itası uygulanmasına 15 Şubat 2011 tarihinde başlanmış olduğu belirtilmiştir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği' nden alınan 23.03.2011 tarih ve 4953 sayılı yazıda; Polonya ile ekonomik  ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Polonya vatandaşlarına hudut kapılarımızda ita edilen müteaddit girişli bandrol vizesinin ikamet süresinin 30 günden 90 güne çıkarılması için Dışişleri Bakanlığınca ilgili kurumlar nezdinde başlatılan çalışmalar sonucunda, umuma mahsus pasaport hamili Polonya vatandaşlarına hudut kapılarımızda 20 ABD Doları / 15 Avro karşılığında 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 gün olarak müteaddit girişli bandrol vize itası uygulamasına 1 Mart 2011 tarihinde başlanacağı bildirilmiştir.