İlgi: TOBB'nin 28.12.2018 tarihli ve 19615 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda, Hong Kong Başkonsolosluğumuzdan alınan bir yazıya atfen, Hong Kong Özel İdare Bölgesi yönetimi ve Hong Kong Ticareti Geliştirme Konseyi (HKTDC) tarafından 2016 yılından itibaren düzenlenmeye başlanan Kuşak ve Yol Zirvesine ilişkin olarak bir sonraki Zirve'nin 11-12 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, HKTDC'den alınan davet yazısında 2018 Haziran ayında gerçekleştirilen son Zirveye Türkiye tarafından verilen destek için teşekkür edilmekte olduğu, anılan zirvede resmi görevlilerin ve önde gelen iş insanlarının da bulunduğu 55 ülkeden 5.000 kişinin katıldığı, 230 ayrı projeye yatırım imkanının araştırıldığı ve 520'nin üstünde toplantı yapıldığı ifade edilmektedir.

Söz konusu etkinliğe ilişkin ayrıntılı bilgi http://www.beltandroadsummit.hk/en/index.html adresinden temin edileceği gibi HKTDC'den Cathy Yau (Tel: +852 3915 1499, E-posta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.) ve Josie Chan (Tel: +852 2584 4400 E-posta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.) ile temas kurularak da sağlanması mümkündür.

İlgi : TOBB'nin 27.12.2018 tarih ve 19533 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai Emirliği'nde, 10-12 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenlenecek AUTOMECHANIKA DUBAI 2019 Fuarı'nın Türkiye milli katılım organizasyonunun İstanbul Ticaret Odası (ITO) tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

AUTOMECHANIKA DUBAI Fuarı'na milli iştirak katılım ücreti 3.000,TL/m2 olarak belirlendiği ve Ticaret Bakanlığı'nın teşvik işlemlerinin bahsekonu oda tarafından takip edileceği iletilmektedir.

Söz konusu etkinliğe ilişkin detaylı bilgiye TOBB web sayfası (www.tobb.org.tr) "Hizmetler" başlığı altındaki "Uluslararası İş İmkanlan/Yurt Dışı Etkinlikleri" bölümünden ulaşılabilmektedir.

İlgi: T.C. Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 05.11.2018 Tarih ve 80572740-645 Sayılı Yazısı,  İlgi yazı ile; 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye "Elektronik Ortamda Tebliğ" başlıklı 40/A maddesinin eklendiği, düzenlemeyle Bakanlık görev alanı kapsamındaki tebliğlerin, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 107/A maddesi hükümlerine göre kurulan teknik altyapı ile yapılabileceği, kanunlarda belirtilen usullere bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye, kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu hususların düzenlendiği belirtilmektedir. Ayrıca bu kapsamda 25.01.2018 Tarihli ve 30312 sayılı Resmi Gazete'de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Genel Tebliği (Elektronik Tebligat Sistemi) (Sıra No:1) yayınlandığı, elektronik tebligat sistemine ilişkin teknik çalışmalar tamamlanarak sistemin 05.11.2018 Tarihinde devreye alındığı bildirilmiştir.

Anılan Tebliğ'de Bakanlıkça ve Bakanlığın görev alanı kapsamında olan il ve ilçe tüketici hakem heyetlerince düzenlenen ve muhataplarına 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrakın elektronik ortamda tebliğ edilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektedir. Ayrıca Tebliğ'de 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'na göre gümrük yükümlülüğünü yerine getirmekle sorumlu bütün kişiler dahil olmak üzere, Maliye Bakanlığı'nca kendilerine tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilenler ve isteğe bağlı olarak elektronik tebligat yapılmasını talep edenler, bu Tebliğ kapsamında Elektronik Tebligat Sisteminden yararlanabileceği düzenlenmektedir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin belirlenerek, söz konusu şirketlerin görünürlüklerini artırmak ve bu şirketlerin küresel bağlantılarını kuvvetlendirmek amacıyla 2011 yılından beri “TOBB Türkiye 100” programı yürütüldüğü bildirilmiştir.

2012-2015 dönemi satış gelirleri dikkate alınarak listeye giren Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonunda 25 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilen tören ile ödüllerini almışlardır. Türkiye 100 şirketleri, değerlendirmeye alınan dönemde, satış gelirlerini ortalama yüzde 438 oranında, çalışan sayılarını da yüzde 74 oranında artırmışlardır. Türkiye 100 listesindeki şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerin çeşitliliği, Türkiye ekonomisinin dinamizminin güzel bir göstergesi olduğu ifade edilmiştir.

TOBB Türkiye 100 şirketlerinin kamuoyuna duyurulması ile birlikte yazılı ve görsel basında çok sayıda haber yapılmıştır. Görünürlüklerin artan şirketlerin yeni ortaklara, müşterilere ve tedarikçilere erişimleri kolaylaşmıştır.

Türkiye 100 Programı 2018 yılında da devam edecek olup, Şirketlerin 2015-2017 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirlerinin büyüme hızı dikkate alınacaktır. Başvuru kriterlerini sağlayan şirketler büyüme hızlarına göre sıralanacak, en hızlı büyüyen şirket birinciliği alacaktır. Türk özel sektörünün dünyayla olan bağlantılarının kuvvetlendirilmesine imkan sağlayacak olan “TOBB Türkiye 100” için ekte detayları verilen kriterlere uyan firmaların müracaatlarını en geç 31 Ocak 2019 tarihine kadar http://turkiye100.tobb.org.tr/ üzerinden yapmaları ilgili üyelerimizin bilgilerine sunulur.