T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Sofya’ya resmi ziyareti vesilesiyle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bulgaristan Ulusal KOBİ Geliştirme Ajansı(BSMEPA) iş birliğiyle 19 Kasım 2018 Pazartesi günü Sofia Ramada City Centre Otel’de “ Bulgaristan - Türkiye İş Forumu”  gerçekleştirilecektir.

T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov’un onurlandırmasıyla gerçekleşecek söz konusu toplantıya çok sayıda Bulgar firmasının katılımı beklenmekte olup, bu firmalar ile ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi imkanı olacaktır.

Bulgaristan’da turizm, gıda, otomotiv ve yedek parça, savunma, ambalaj, hayvancılık ve tarım makineleri, inşaat ve yapı malzemeleri, sağlık, sağlık/termal turizm ve medikal ürünler, mobilya, aydınlatma ve elektronik ürünler, alt yapı-konut inşaatı, tekstil, kimya, lojistik, makine ve ICT alanlarında yatırım ve iş birliği fırsatları bulunmaktadır.

Üçüncü ülkelerden gelen Türk sermayesi ile birlikte Bulgaristan’da yaklaşık 1 milyar Avro üzerinde Türk yatırımı bulunmakta olup, ağırlıklı olarak firmalar turizm, bankacılık, tekstil, hazır giyim, aluminyum, cam sanayi, ev aletleri, otomotiv yedek parça, ulaştırma, alüminyum, pvc, gıda, su şişeleme, odun işleme alanlarında faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Bulgaristan Yatırım Ajansı ve Bulgaristan Ulusal KOBİ Ajansı anılan foruma iştirak edecektir ve söz konusu kurumların temsilcileri ile görüşme imkanı bulunacaktır. Bulgaristan-Türkiye İş Forumu’nun taslak programı ekte yer almaktadır.

Avrupa Pazarına erişimi açısından düşük maliyetler ve lojistik avantajlar sunan Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik hareketliliğe önemli ivme katacak söz konusu İş Forumu’na üyelerinizin katılımını diler, katılım için aşağıda yer alan kayıt formunu 9 Kasım 2018 Cuma günü mesai bitimine kadar doldurmaları gerekmektedir.

Kayıt Formu : :  https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/773/11580

TASLAK : PROGRAM

İlgi: TOBB'nin 22.10.2018 tarih ve 15592 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, İran'da önümüzdeki dönemde Tahran Sanayi Tarım ve Ticaret Örgütü tarafından Tahran Boostane Goftegoo Fuar Salonu'nda aşağıdaki uluslararası fuarların düzenleneceği bildirilmektedir:

• • İran Komşu Ülkeleri işadamları Ortak Ticaret Oturumu, 27-29 Kasım 2018
  • • Gıda Sanayi ve Tarım Ürünleri, Mobilya, inşaat, Kozmetik ve Güzellik ile İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı, 27-29 Kasım 2018

Fuarlara katılım gerçekleştirmek isteyenlerin İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği (Bay Seyed Hafez Mousavi, Cep: 0538 053 14 98 e-posta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.) ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi olarak, iki ülke arasında çeşitli alanlarda ticari ve ekonomik iş birliğinin çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi amacıyla değişik sektörler ve alanlara yönelik faaliyetler yapılmaktadır.

2016 yılında yürürlüğe konulan “Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı” ile sınır ticaretine ilişkin genel hususlar belirlenmiş olup, Nahcivan’dan ithal edilecek ürünlerin belli bir limit dâhilinde sınır illerimize dağılımı ile ilgili karar alınmıştı. Bu çerçevede Nahcivan’dan yapılacak olan ithalatta gümrük vergisi oranı sıfır olarak uygulanmasına geçilmiştir.

Türkiye'nin Azerbaycan ile buluşma noktası ve sınır kapısı olduğu ve konumu itibarıyle stratejik bir öneme sahip Nahcivan'dan Türkiye’ye gelecek üretici ve ihracatçı firmalar heyetinin katılımı ile ekteki taslak program çerçevesinde toplantı ve ikili iş görüşmeleri Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi ve Azerbaycan’da Yatırımları ve İhracatı Teşvik Fonu (Azpromo) iş birliğinde 24 Ekim 2018 Çarşamba günü saat 10:00’da İstanbul CVK Park Bosphorus Otelinde düzenlenecektir.

Gıda, şekerleme, reçel, marmelatlar, bitki çayları, maden suları, mermer, mobilya, çimento, metal ve plastik borular, panel radiyatör, elektrik kabloları, plastik preform ve kapaklar, ayakkabı, deri, temizlik malzemeleri alanlarında faaliyet gösteren Nahçıvanlı firmalarla iş birliği yapmayı planlayan Türkiye iş insanlarının katılımı arzu edilen söz konusu etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/750/11595 adresli internet sayfasında  bulunan katılım formunu en geç 22 Ekim 2018 Pazartesi gününe kadar eksiksiz doldurmaları gerekmektedir.

EKLER : TASLAK PROGRAM - HEYET LİSTESİ

Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 28.09.2018 tarihli ve 30549 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yapılan değişiklik ile ilgili Yönetmeliğin12/B maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 12/C maddesi eklenmiştir:

"Hızlı tüketim mallarının satışının yapıldığı büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmelerce, 5362 sayılı Kanunun 62 nci maddesi ile 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 12 nci maddesi çerçevesinde azami fiyatları tarifeyle belirlenen malların temini karşılığında üretici ve tedarikçiye birim miktar başına yapılacak ödeme, tarifedeki azami fiyatın yüzde seksenbeşinden az olamaz."

Üyelerimize önemle duyurulur.

EK: Yönetmelik Değişikliğine erişmek için tıklayınız.