İlgi: TOBB'nin 25.04.2018 tarih ve 6439 sayılı yazısı

Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanlığı ile Moldova Yatırım ve ihracat Destek Ajansı (MIEPO) işbirliğinde, 29-30 Mayıs 2018 tarihlerinde, Kişinev'de, otomotiv bileşenleri ve tedarikçilerinin katılımları ile Moldova Otomotiv Günleri 2018'in gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinlik, Moldova'nın önde gelen sanayi etkinliklerinden olup, hükümet yetkilileri, firma sahipleri/temsilcileri ve akademisyenlerin katılmaları beklenmektedir.

Konuyla ilgili bilgi almak isteyenlerin MIEPO ile e-posta (Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.) ile irtibata geçmesi gerekmektedir. Kayıt yaptırmak isteyenlerin ise http://automotivemoldova.com/ web adresini ziyaret etmeleri gerekmektedir.

İlgi : TOBB'nin 11.04.2018 tarih ve 5877 sayılı yazıları

İlgide kayıtlı yazıların A bendinde; ABD'nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine ilişkin olarak 31 Aralık 2017 tarihinden sonra GTS Rejimi yürürlükteymiş gibi hareket edilip GTS kapsamında yer alan ürünlerin sevkiyatlarında ilgili ithalatçılar tarafından ABD gümrüklerine sunulan ürünün teslim evrakında (CBP Form 7501) "A" işaretinin eklenmeye devam edilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

İlgide kayıtlı yazıda (b)'de kayıtlı olan konuya ilişkin olarak aşağıdaki ilave hususlar yer almaktadır:

"23 Mart 2018 tarihinde Başkan Trump, 1 Ocak 2018-31 Aralık 2020 tarihleri arasında geçerli 1625 sayılı GSP yeni uzatma yasasını imzalamış, böylece ABD tarafından uygulanmakta olan GSP sistemi 2020 yılma kadar uzatılmış bulunmaktadır. Ayrıca, yasa geriye dönük olarak kabul edilmiştir."

"Bu bağlamda, 1 Ocak 2018'dan GTS'nin yeniden yürürlüğe girdiği tarihe kadar, GSP kapsamında yapılan sevkiyatlarda ödenmiş olan gümrük vergileri, gerekli prosedürleri yerine getirilmiş olması kaydıyla, ithalatçılara iade edilmektedir."

T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin İran İslam Cumhuriyetine ziyareti vesilesiyle, 17 - 19 Nisan 2018 tarihleri arasında Tahran - İran'a bir özel sektör heyet ziyareti düzenlenecektir. Anılan ziyaret kapsamında İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Ziraat Odaları birliği ile "Türkiye - İran İş Konseyi Ortak Toplantısı " ve ikili iş görüşmeleri öngörülmektedir.

Malumlarınız olduğu üzere P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapı lan görüşmeler ve İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması ile birlikte İran'da başta enerji, petrokimya, madencilik, inşaat, perakende, lojistik ve turizm/otelcilik olmak üzere birçok sektörde yeni işbirliği fırsatları doğmuştur. Bu fırsatların değerlendirilmesi ve Türk firmalarının İran pazarında daha aktif yer alarak önümüzdeki iki yıl için belirlenmiş olan karşılıklı 30 milyar dolarlık ticaret hedefinin yakalanabilmesi adına söz konusu toplantı büyük önem arz etmektedir.

İran ile başlıca ihracat kalemleri ağaç ürünleri, otomotiv ve altın iken; önde gelen ithalat kalemleri ise kimyasallar, işlenmemiş çinko ve alüminyum olarak sıralanabilir. Iran Türkiye'nin Orta Asya pazarlarına ulaşımında en kısa güzergahtır. Türkiye ve İran arasında 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) bulunmaktadır.

Bu çerçevede, söz konusu ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/658/10788 adresinde yer alan anketi 16 Nisan 2018 Pazartesi günü mesai bitimine kadar doldurmaları gerekmektedir.

İlgi: TOBB'nin 03.04.2018 tarih 5477 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıya atfen; Gıda, Tanm ve Hayvancılık Bakanlığınca 23.03.2018 tarihinde yayımlanan kamuoyu duyurusunda; Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütüldüğü, 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, "Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik" gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden, kişilerin hayatım ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmaların adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgilerin Bakanlık internet sitesinde (https://www.tarim.gov.tr/Lists/Duyuru/Attachments/606/Ifsa.pdf) kamuoyunun bilgisine sunulduğu bildirilmektedir.