İlgi : TOBB'nin 16.11.2018 ve 17149 sayılı yazısı

26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkinİşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği gereğince Birliğimizin de üyesi bulunduğu iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işyeri tehlike sınıflarının belirlenmesinde görevli olan İşyeri Tehlike Sınıfları Komisyonu, "İşyeri Tehlike Sınıfına Yapılan İtirazların Değerlendirilmesi Prosedürü" çerçevesinde her yıl Ocak ayı içinde toplanarak çalışmalarını yürütmektedir.

Anılan prosedür gereğince, işyeri tehlike sınıflarına ilişkin itiraz talepleri en geç Komisyon toplanmadan 30 gün öncesine kadar bağlı oldukları üst işveren kuruluşları aracılığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.

http://www.mevzuat.gov.tr internet sitesinde yer alan "İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği" ekindeki İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi'ne ilişkin değişiklik taleplerinin İşyeri Tehlike Sınıflarına Yapılan İtirazların Değerlendirilmesi Prosedürüne uygun doldurulmuş Tehlike Sınıfı Değişikliğine İlişkin Başvuru Formları ile Oda/Borsanız vasıtasıyla en geç 3 Aralık 2018 tarihine kadar TOBB'ye iletilmesi gerekmektedir. Tehlike Sınıfı Değişikliğine İlişkin Başvuru Formuna www.tobb.org.tr/MaliveSosyalPolitikalar adresinden ulaşılabilmektedir.

İlgi: TOBB'nin 14.11.2018 tarih ve 17043 sayılı yazısı

Bilgileriniz olduğu üzere Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (ihracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ No: 2018-32/48) 04.09.2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Tebliğ'in uygulanması ile ilgili Odalardan gelen başvurular TOBB incelenerek ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimde bulunulmuştur.

Bu itibarla, bahse konu Tebliğ'in birinci fikrasına dayanılarak ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Genelge, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanmıştır.

Söz konusu Genelge'ye TOBB web sitesi (www.tobb.org.tr) üst panelindeki "TOBB Birimleri" altında yer alan Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanlığı/Dış Ticaret Müdürlüğü başlığındaki "Duyurular"(https://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php?rid=2699&lst=DuyurularListesi) kısmından ulaşılabilmektedir.

İlgi : TOBB'nin 22.11.2018 tarih ve 17561 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda,Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise kota başvurulan, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlanmaktadır.

Konu ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığı, İthalat Genel Müdürlüğü'nün ilgide kayıtlı e-mail yazısı ekinde AB ya da Türk firmalarınca 01.07.2019 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin listeye yer verilmektedir.

Söz konusu yazıda, bu ürünlere ilişkin itirazların ilgili Bakanlığa en geç 10.12.2018 tarihine kadar intikal ettirilmesi ve başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ticaret Bakanlığı'ndan evrak kayıt numarası almış olması gerektiği ifade edilmektedir. Başvurulara ilişkin formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/diger-ithalat-politikasi-uygulamalari/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabileceği ve ayrıca, konunun fırmalarımıza elektronik posta ile Odamıza gönderilecek listeyle birlikte duyurulması gerektiği belirtilmektedir. İlgili firmalarca listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı ürünlerin GTP'sinden ziyade tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılması gerektiği bildirilmektedir. Askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2018/1 sayılı İthalat Tebliği'nin 7 inci Kısım 2 inci Bölümünün incelenebileceği bildirilmektedir.

İlgi: TOBB'nin 07.11.2018 tarih ve 16562 sayılı yazısı

Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'nden TOBB'ye intikal eden 18.10.2018 tarih ve 56067857-249-E.100969 sayılı yazıda; 2019 Yılına ilişkin İthalat Rejimi Kararına Ek Karar Çalışmalarına Yönelik Tebliğ'in (İthalat 2018/3) 16.10.2018 tarihli ve 30567 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtilmiştir.

Tebliğe erişmek için tıklayınız.