T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan’a gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-Macaristan İş Konseyi ve Macaristan Ulusal Ticaret Ajansı (MNKH)’nın iş birliği ile 8 Ekim 2018 tarihinde, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de “Macaristan-Türkiye İş Forumu”nun düzenlenmesi planlanmaktadır. İş Forumu’nun taslak programı ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

2004 yılında AB’ye tam üye olan Macaristan, geçtiğimiz dönemde yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmuş, 2017 yılında yakaladığı yüzde 4,2’lik büyüme oranıyla, Avrupa Birliği üyeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri haline gelmiştir. Macaristan’ın sergilediği bu hızlı büyüme üzerinde, AB fonlarının kullanılmasının büyük etkisi olmuştur. Tarihi ve kültürel bağlarımızın çok güçlü olduğu Macaristan ile ilişkilerimiz stratejik iş birliği seviyesine çıkmıştır. Macaristan’ın ‘Doğuya açılım’ politikası kapsamında, Türkiye, Rusya ve Çin ile birlikte Macaristan’ın merkeze aldığı ülkelerden biri olup, bu çerçevede ülkemiz ile Macaristan arasındaki ikili ticaret hacminin hızla arttığı görülmektedir.

Bahse konu İş Forumu’na katılmak isteyen firma temsilcilerinin 2 Ekim 2018 Salı günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan katılım formunu doldurmuş olmaları ve 750 TL olan İş Forumu’na katılım bedelini yatırmış olmaları önemle rica olunur. Uçak ve konaklama gibi hizmetlerin katılımcılar tarafından organize edilmesi gerekmektedir. Macaristan Schengen vizesi talep etmekte olup, ziyarete ilişkin detaylar, başvuru formunda yer almaktadır.

EK: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/742/11505

İlgi : TOBB'nin 11.09.2018 tarih ve 13326 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, 13 Kasım 2018 tarihinde Slovakya'nın başkenti Bratislava'da, Slovak Yatırım ve Ticareti Geliştirme Ajansı (SARIO) tarafından, Slovakya'nın en büyük uluslararası ikili görüşmelerinin olduğu Slovak Matchmaking Fuarı Bratislava 2018'in düzenleneceği bildirilmektedir.

Fuar'ın, ticaret ve işbirliği yapmak isteyen yabancı iş insanlarına yönelik olduğu, önceliğin ikili iş görüşmelerine, işbirliği tekliflerine, ihalelere, ortak girişimlerin oluşturulmasına ve işbirliği ortaklıkları aramaya yönelik olacağı belirtilmektedir.

Söz konusu Fuar'a katılım başvurusu http://matchmakingfairbratislava2018.sario.sk/ adresinden online yapılmaktadır. Fuar'a ilişkin detaylı bilgiye Birliğimiz web sayfası (www.tobb.org.tr) "Hizmetler" başlığı altındaki "Uluslararası İş İmkânları/Yurt Dışı Etkinlikler" bölümünden ulaşılabilmektedir.

Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Sayın Stepan Kubiv’in 25 – 27 Eylül 2018 tarihlerinde yapacağı Türkiye ziyareti çerçevesinde, 26 Eylül 2018 tarihinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Ukrayna İhracatı Geliştirme Ofisi  iş birliğinde Swissotel The Bosphorus İstanbul’da (Adres: Vişnezade Mahallesi, Acısu Sokağı No:19, Maçka – Beşiktaş/İstanbul) Türkiye – Ukrayna İş Forumu düzenlenecektir.

Sayın S. Kubiv’in yanı sıra, Türkiye ve Ukrayna’dan üst düzey devlet ve hükümet yetkililerinin katılacakları toplantıda Ukrayna ekonomisindeki son gelişmeler ve mevcut iş fırsatları, Türkiye – Ukrayna ticari ve ekonomik ilişkilerinin güncel durumu ve potansiyel gelişim alanları değerlendirilecek, iki ülke özel sektör temsilcileri arasında iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.

İş Forumuna katılacak olan Ukrayna özel sektör heyet listesine aşağıdaki internet bağlantısından ulaşılabilir:

Eski SSCB ülkeleri arasında ikinci büyük ticaret ortağımız olan Ukrayna ile yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmelerinin kısa sürede sonuçlanması hedeflenirken, imzalanacak STA sayesinde karşılıklı ticaret ve yatırımların büyük ivme kazanacağı değerlendirilmektedir. Topraklarının yaklaşık yüzde 55’i ekilebilir arazilerden oluşan Ukrayna dünyanın tarım potansiyeli en yüksek ülkeleri arasında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, altyapı ve enerji projeleri, bilgi teknolojileri, uçak yapımı, uzay ve savunma sanayii, metalurji, kimya sanayii, her türlü makine ve ekipman imalatı ve yüksek katma değer üreten birçok diğer sektörde söz sahibi olan Ukrayna ticari ve ekonomik iş birliğimizin geliştirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Bu hedeflere ulaşmak için önemli bir adım olarak değerlendirilen bahse konu iş forumuna katılmak isteyen firmalarımızın 21 Eylül 2018, Cuma mesai sonuna kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/722/11373 internet bağlantısında yer alan formu eksiksiz doldurarak, kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Başvuruların zamanında yapılması ve firmalarımızın katılım formunu doldururken görüşmek istedikleri Ukrayna firmalarını belirtmeleri ikili iş görüşmelerinin verimli bir şekilde gerçekleşmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

İlgi : TOBB'nin 04.09.2018 tarih ve 12993 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, Başkurtistan Cumhuriyeti Hükümeti, Başkurtistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve Bashkir Fuar Şirketi (BVK - http://bvkexpo.ru/en/) tarafından, Ufa'daki VDNH-EXPO Merkezi'nde, 12-15 Mart 2019 tarihleri arasında, Uluslararası "AgroComplex" Fuarı ile Tarım Sanayi Forumu'nun düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu Fuar ve etkinliğe, 14 ülke ve Rusya Federasyonu'nun 34 bölgesinden 300'e yakın firmanın katılımı beklendiği ifade edilmektedir.

Etkinliğe ilişkin detaylı bilgi ve iletişim noktalarının yer aldığı doküman TOBB web sitesinin (www.tobb.org.tr) "Hizmetler/Uluslararası İş imkânları—ülke Duyurulan-Rusya'' bölümünde yer almaktadır.