Bulgaristan Cumhuriyeti, 31.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni uygulamayla, Bulgaristan'a seyahat etmek isteyen geçerli Schengen vizesi hamillerine ve Schengen hukuku kazanımlarını tamamen uygulayan üye ülkeler ile İsviçre ve Lihtenştayn tarafından verilen geçerli uzun süreli oturum vizesi ile oturum izni sahiplerine vizesiz rejim uygulaması getirmiştir.

Söz konusu belgelerle ülkeye giriş ve kısa süreli oturum uygulaması, Bulgaristan Cumhuriyeti'nin Schengen bölgesine tam üye olmasına dek geçerli olmak üzere, her 6 aylık dönem içerisinde 3 aydan fazla olmamak kaydı ile sınırlandırılmıştır.

Ayrıca, hususi pasaport hamili Türk vatandaşlarının ilk giriş tarihinden itibaren 6 ay içinde 3 ay süreyle Bulgaristan'da vizesiz kalmalarını sağlayan uygulama, 2 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Konuya ilişkin detaylı bilgiye, Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde (www.mfa.gov.tr) yer alan "Konsolosluk - Yurt Dışı Seyahat Duyuruları" bölümünden ve Bulgaristan'ın ülkemizdeki temsilciliklerinden ulaşılabilmektedir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 21.03.2012 tarih ve 6819 sayılı yazısında, Ekonomi Bakanı Sayın Zafer ÇAĞLAYAN'ın başkanlığında, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile Hırvatistan'a 3-4 Mayıs 2012 tarihlerinde bir Ticaret, Müteahhitlik ve Yatırım Heyeti Programı'nın gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Hırvatistan'da inşaat sektörünün, son yıllarda hızla büyüdüğü, özellikle otoyol, boru, iletişim ve enerji hatları ile konut inşaatlarının önemli paya sahip olduğu ifade edilmektedir. Bu özelliği ile ülkenin GSYİH artışına önemli katkı sağlayan sektörün projelerini Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarından temin edilen kaynaklarla finanse ettiği bildirilmektedir.

Söz konusu ziyaretten sağlanacak faydanın en üst düzeyde olmasını teminen, adı geçen ülkeye ilgi duyan, pazara girmek isteyen ve/veya halen faaliyeti olan müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarının ve inşaat malzemeleri imal ve ihrac eden firmaların, ziyarete katılım sağlamasında yarar görülmektedir. Organizasyon başvurularına ilişkin detaylı bilgiler bilahare duyurulacaktır.

Tacikistan Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği, Türk şiketlerini Tacikistan'daki çeşitli alanlardaki yatırım projelerine katılmaya davet etmektedir.

Söz konusu projelere ilişkin detaylı bilgiler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin web sitesi (http://www.tobb.org.tr), Dış Ekonomik İlişkiler Dairesi sayfasındaki "Diğer Duyurular" başlığı altında yer almaktadır.

Türkiye-AB Gümrük Birliği Ortak Komitesi (GBOK), Gümrük Birliği'ni doğrudan ilgilendiren alanlarda ortaya çıkan sorunların çözümü ve Birliğin düzgün işleyişinin temin edilmesi amacıyla oluşturulmuş olup, 26. dönem GBOK Toplantısı 22-23 Kasım 2011 tarihlerinde Brüksel'de gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca 27. dönem GBOK toplantısının 13-14 Haziran 2012 tarihlerinde Ankara'da düzenlenmesi planlanmaktadır. Bu doğrultuda, Gümrük Birliği kapsamında toplantıda gündeme alınmasında fayda görülen konuları 28 Mart 2012 Çarşamba gününe kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne yazılı olarak veya e-posta (Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.) ile bildirilmesi rica edilmektedir.