İlgi: TOBB'nin 18.05.2018 tarih ve 7493 sayılı yazısı

İlgide kayılı yazıda, 2010/6 sayılı "Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" kapsamında şirketler ile İşbirliği Kuruluşları üyeleri tarafından yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım, marka tescil giderleri ve mal ticareti yapmak amacıyla yurt dışında açılan birimlere ilişkin kira giderleri ile Türkiye Ticaret Merkezlerine (TTM) ilişkin giderler Ekonomi Bakanlığınca desteklenmektedir.

ilgide kayıtlı yazıda, anı lan tebliğ çerçevesinde "Türkiye Ticaret Merkezlerinin Desteklenmesine İlişkin Genelge" ile "Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Genelge"nin 21.03.2018 tarihinde uygun görülerek onaylandığı ve meri "2010/6 Sayılı Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ"in Uygulama Usul ve Esasları Genelgesinin değişiklikleri ve ekleriyle birlikte yürürlükten kaldırıldığı bildirilmektedir. Söz konusu mevzuat metni ile eklerine www.ekonomi.gov.tr web sayfasından ulaşılabildiği belirtilmektedir.

İlgi: TOBB'nin 25.05.2018 tarih ve 7991 sayılı yazısı

Bilindiği üzere, ülkemizin Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması'na (ADR) 22 Mart 2010 itibariyle taraf olmuş ve her iki yılda bir güncellenen ADR ekleri ülkemiz ulusal mevzuatına da girmiştir. Ayrıca, ADR Anlaşmasının A ve B eklerinin, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu İç Ulaştırma Komitesi'nin (BMAEK) Tehlikeli Malların taşınması Çalışma Grubu (WP.15) tarafından her 6 ayda bir düzenlenen toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda her iki senede bir düzenli olarak güncellenmekte ve taraf ülkelere ilişkin muhtelif bilgiler paylaşılmaktadır.

Bu kapsamda, 15-17 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen BMAEK WP.15 toplantısında verilen bilgiye göre ADR Sözleşmesine yakın zamanda taraf olan Gürcistan'da 1 Mayıs 2018 itibariyle uluslararası taşımalarda ADR hükümleri kapsamında yol kenarı denetimlerinin başladığı, 1 Ocak 2019 itibariyle de iç taşımalarda denetimlerin başlayacağı bilgisine ulaşılmıştır.

İlgi: TOBB'nin 25.05.2018 tarih ve 7990 sayılı yazısı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünden alınan 03.05.2018 tarihli bir yazıda, ülkemizin de taraf olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS)'ın VI ncı Bölümünün A Kısmının 2 nci Kuralı gereğince 01.07.2016 tarihinden itibaren gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanmasının zorunlu hale geldiği belirtilmekte olup bu bilginin bulunmadığı dolu konteynerlerin 01.07.2017 tarihinden itibaren gemilere yüklenmediği vurgulanmaktadır.

Aynı yazının devamında, bahsedilen SOLAS Kuralının ülkemizdeki uygulamasına ilişkin bilgi verilmektedir. Bu kapsamda, 27.03.2017 tarihli Bakan Oluru ile yenilenen "Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlı klarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge" kapsamında Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti için Yöntem 1 ya da Yöntem 2 Yetki Belgesine sahip olmayan tartı aleti operatörleri ve yükletenlerin 27 Eylül 2017 itibari ile doğrulanmış brüt ağırlık tespitine yönelik tartım yapamayacakları bildirilmektedir. Söz konusu tartım hizmeti, ilgili Bakanlıkça yetkilendirilmiş ve www.tmkt.gov.tr adresinde yayınlanan tartı aleti operatörleri marifetiyle gerçekleştirilmektedir.

Bununla birlikte, ilgili yönerge ile belirlenen DBA belgesi kontrol ücretlerinin 2018 yılı tavan ücretinin 66,68 TL olarak belirlendiği ve DBA yetki belgesi olmayan firmalara ait konteynerlerin kıyı tesislerine ulaştığında tartım yapılmadan gemiye yüklenmeyeceği bildirilmektedir. İhlal durumunda ilgili Yönergenin 28 inci maddesi uyarında idari yaptırım uygulanacağı vurgulanmaktadır.

İlgi: TOBB'nin 30.05.2018 tarih ve 8279 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, Asya Pasifik bölgesi ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla 2009 yılında Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu'na (CACCI) üye olmuştur. Birlik Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu 2014 yılında CACCI Başkan Yardımcılığı görevine seçilmiş ve halen bu görevi yürütmektedir. Ulusal ticaret ve sanayi odaları ile ticaret dernekleri ve firmalardan oluşan CACCI, ticareti, yatırımları ve iş dünyasının bölgedeki rolünü arttırarak, bölgesel ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir.

Asya - Pasifık Genç Girişimciler Ödülü, CACCI Genç Girişimciler Grubu (YEGAP) tarafından yürütülen bir proje olup, iş yaptıkları alanlarda ve ülkelerindeki sosyal sorumluluğu ön plana çıkarmayı hedefleyen genç girişimcilerin başarılarını tespit etmek amacını taşımaktadır.

Bu çerçevede, 7. Asya-Pasifik Genç Girişimci Ödülünün, 23-24 Kasım 2018 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan 32. CACCI Konferansı esnasında kazananlara verilmesi öngörülmektedir.

Söz konusu ödül ile ilgili detaylı bilgi ve katılımcı formuna TOBB web sitesi (www.tobb.org.tr) sağ panelinde "Hizmetler" başlığı altındaki "Uluslararası İş İmkanları/Diğer Duyurular" bölümünden ulaşılabilir.

"7. Asya-Pasifik Genç Girişimci Ödülü"ne aday olmak isteyenlerin, verilen web sitesinde yer alan başvuru formunu doldurarak en geç 25 Haziran 2018 tarihine kadar TOBB'ne (e-posta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. ) iletmesi gerekmektedir.