İlgi : İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birliklerinden 04.04.2018 tarih ve 220-4055 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda, Elektrik ve Elektronik İhracatçılar' Birliğince Elektrik, Elektronik ve Bilişim sektörlerinde yüksek katma değerli üretim yapılabilmesi, ihracatın sürdürülebilir kılınması ve Üniversite - Sanayi İşbirliği kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen 6. TET Ar-Ge Proje Pazarı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Dr. Faruk ÖZLÜ'nün de teşrifleriyle 6-7 Ekim 2017 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.

"Proje Baharı" olarak da adlandırdığımız 6. TET Ar-Ge Proje Pazan'nda ön elemeyi geçen projeler yatırımcılar, üniversiteler, teknoparklar, iş adamları ve sanayiciler gibi girişimcilik ekosisteminin farklı paydaşları ile bir araya gelme imkanını yakalamışlardır. Danışma Kurulunda alanının önde gelen isim ve firmalarının yer aldığı Proje Pazanina yapılan başvurular arasından 90 proje etkinlikte sergilenmeye hak kazanmıştır ve derece kazanan 15 projeye toplamda 187.500 TL ödül verilmiştir.

Birliğimiz tarafından, 2018 yılı Ekim ayı içerisinde "TET Ar-Ge Proje Pazarı" etkinliğinin yedincisinin Sn. Cumhurbaşkanımızın teşriflerinin de beklendiği TİM İnovasyon Haftası ile birlikte düzenlenmesi planlanmaktadır. Bahse konu etkinlikte Akıllı Şehirler teması altında

• Akıllı Binalar ve Çevre
  • Akıllı Enerji
  • Akıllı Sağlık ve Medikal
  • Akıllı Ulaşım ve Ulaşım Araçları
  • Diğer Akıllı Uygulamalar (Mobilite, sağlık, eğitim, üretim vb.) olmak üzere 5 kategoride proje başvurulan alınacaktır.

TET Ar-Ge Proje Pazarı'na başvuran projelerden ön değerlendirmeyi geçecek tüm projelere TİM İnovasyon Haftasında projelerini sergileme imkânı verilecektir. Ayrıca etkinlik paydaşlarımız arasında yer alan kuluçka merkezleri tarafından uygun görülen projeler kuluçka programına kabul edileceklerdir ve yatırımcı karşısına çıkmaya uygun görülen projeler yatınmcı sunumlarma iştirak edebileceklerdir. Dereceye giren tüm projelere ise toplamda 187.500 TL ödül dağıtılacaktır.

Etkinliğimizin son başvuru tarihi 19 Temmuz 2018 olup, proje başvuruları www.tetprojepazari.org adresinden kabul edilmektedir.

İlgi : TOBB'nin 20.04.2018 tarih ve 6328 sayılı yazısı

Sigorta teminatı bulamayan ya da çok yüksek primler ile sigorta yaptırmak zorunda kalan aşağıda belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren firmaların tespit edilmesine yönelik Birliğimizce bir çalışma yapılmaktadır.

Bu kapsamda, "Mobilya imalatı," "Kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı," "Suni veya sentetik elyaf imalatı," "Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç); saz, saman ve benzeri malzemelerden örülerek yapılan eşyaların imalatı," "Deri ve ilgili ürünlerin imalatı,''Giyim eşyalarının imalatı" ile "Tekstil ürünlerinin imalatı" sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların www.sigorta.org.tr adresinde yayımlanan ve bir örneği ekte iletilen anket formunu doldurarak elektronik ortamda Birliğimize iletilmek üzere en geç 15 Mayıs 2018 tarihine kadar Levhaya kayıtlı bir Sigorta Acentesine teslim etmesi talep edilmektedir.

İlgi: TOBB'nin 25.04.2018 tarih ve 6439 sayılı yazısı

Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanlığı ile Moldova Yatırım ve ihracat Destek Ajansı (MIEPO) işbirliğinde, 29-30 Mayıs 2018 tarihlerinde, Kişinev'de, otomotiv bileşenleri ve tedarikçilerinin katılımları ile Moldova Otomotiv Günleri 2018'in gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinlik, Moldova'nın önde gelen sanayi etkinliklerinden olup, hükümet yetkilileri, firma sahipleri/temsilcileri ve akademisyenlerin katılmaları beklenmektedir.

Konuyla ilgili bilgi almak isteyenlerin MIEPO ile e-posta (Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.) ile irtibata geçmesi gerekmektedir. Kayıt yaptırmak isteyenlerin ise http://automotivemoldova.com/ web adresini ziyaret etmeleri gerekmektedir.

İlgi : TOBB'nin 11.04.2018 tarih ve 5877 sayılı yazıları

İlgide kayıtlı yazıların A bendinde; ABD'nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine ilişkin olarak 31 Aralık 2017 tarihinden sonra GTS Rejimi yürürlükteymiş gibi hareket edilip GTS kapsamında yer alan ürünlerin sevkiyatlarında ilgili ithalatçılar tarafından ABD gümrüklerine sunulan ürünün teslim evrakında (CBP Form 7501) "A" işaretinin eklenmeye devam edilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

İlgide kayıtlı yazıda (b)'de kayıtlı olan konuya ilişkin olarak aşağıdaki ilave hususlar yer almaktadır:

"23 Mart 2018 tarihinde Başkan Trump, 1 Ocak 2018-31 Aralık 2020 tarihleri arasında geçerli 1625 sayılı GSP yeni uzatma yasasını imzalamış, böylece ABD tarafından uygulanmakta olan GSP sistemi 2020 yılma kadar uzatılmış bulunmaktadır. Ayrıca, yasa geriye dönük olarak kabul edilmiştir."

"Bu bağlamda, 1 Ocak 2018'dan GTS'nin yeniden yürürlüğe girdiği tarihe kadar, GSP kapsamında yapılan sevkiyatlarda ödenmiş olan gümrük vergileri, gerekli prosedürleri yerine getirilmiş olması kaydıyla, ithalatçılara iade edilmektedir."