Türkiye-Ürdün İş Konseyi tarafından 19-20 Mart 2018 tarihlerinde Akabe ve Amman’a bir iş heyeti ziyareti düzenlenecek ve bu kapsamda Amman’da “Türkiye-Ürdün İş Konseyi Ortak Toplantısı” düzenlenecektir.

Ürdün, Orta Doğu Bölgesinde siyasi istikrarı, modern altyapısı, liberal ekonomik politikaları, eğitimli ve uygun maliyetli iş gücü, stratejik konumu, yabancı yatırımcıyı destekleyen ekonomik ve vergisel düzenlemeleri, Arap Ülkeleri Serbest Ticaret Bölgesi(GAFTA) üyesi olması, ayrıca Türkiye, ABD, Kanada, Singapur ve Meksika ile yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşmaları nedeniyle gerek bölgenin diğer ülkeleri, gerekse ABD’ye ihracat yapmak isteyen yatırımcılarımız açısından önemli avantajlar sunmaktadır.

Ürdün’ün Kızıldeniz Kıyısında bulunan Akabe şehri ise bölgenin en önemli transit ticaret ve ulaşım merkezi olup, Mısır ve Suudi Arabistan’a yalnızca 20 km mesafededir. Akabe şehrinde yer alan Akabe Özel Ekonomik Bölgesi(ASEZA), özerk, liberal, düşük vergili, gümrüksüz, çok uluslu ve çok sektörlü bir kalkınma bölgesidir. ASEZA, coğrafi konumu, teşvikli özel mevzuatı ve altyapı yatırımları ile bir cazibe merkezidir. Aynı zamanda bölgede önemli bir turizm destinasyonu olma yolunda olan  Akabe’ye Türk Hava Yolları’nın önümüzdeki Mart ayında uçuşları başlayacaktır.

Bu çerçevede, önemli işbirliği fırsatları ve yatırım imkanlarını inceleme imkanı sunan söz konusu ziyarete katılmak isteyen üyelerimizin 26 Şubat 2018, Pazartesi mesai bitimine kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/589/10323 bağlantısından kayıt gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Not: Ziyarete katılım sınırlı sayıda tutulacağından 20 kişilik kontenjan bulunmaktadır.

İletişim: Aziz TOPRAK Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. / 0 212 - 339 50 29

EK : Taslak Program

Bilindiği üzere 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 9.maddesinin b fıkrası gereğince ölçü ve ölçü aletleri periyodik muayeneye tabii tutulmaktadırlar. Eczane ve Kuyumcu esnaflarımız da kullanılan hassas tartı aletleri, marketlerde kullanılan barkot verebilen elektronik terazi ile başka elektronik cihazlarla birlikte çalışma özelliğine sahip teraziler, tartım işlerinde kullanılan vasıta baskülleri, akaryakıt istasyonlarındaki akaryakıt ve LPG sayaçları ve ticari taksilerde kullanılan taksimetrelerin 2 yılda bir yapılan periyodik muayeneleri için 28 Şubat 2018 tarihi mesai bitimine kadar beyanname verilmesi gerekmektedir.

Buna Göre;

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ne Müracaat Edilmesi Gereken Ölçü Aletleri:

• Akaryakıt ve LPG sayaçları
  • 2000 kg üzeri tartı aletleri, kantarlar

Belediye Grup Merkezi Ölçüler ve Ayar Memurluklarına Müracaat Edilmesi Gereken Ölçü Aletleri:

• Tartım Kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil) okuma çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlar ile bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip olmayan 3. Sınıf ve 4. Sınıf otomatik olmayan tartı aletleri
  • Yay ve elektronik tartı tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden,
  • Masa Terazisi
  • Asma Teraziler
  • Tek Kollu Kantarlar
  • İbreli Teraziler.

Yetkili Muayene Servisine Müracaat Edilmesi Gereken Ölçü Aletleri:

• Otomatik Tartı Aletleri
  • Tartım kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil) okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlar ile bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip 3. ve 4. Sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri,
  • 1. ve 2. Sınıf otomatik olmayan tartı aletleri ve Ticari taksilerde kullanılan taksimetreler.

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 15. maddesinin (c) bendi gereğince; Damgası kopmuş, bozulmuş veya damga süresi dolmuş her bir ölçü aleti için 2.101,00- TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.
Üyelerimize önemle duyurulur.

İlgi: TOBB'nin 06.02.2018 tarih ve 2192 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıya atfen; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı (GET-APP) adıyla yeni bir sistemi hayata geçirdiği belirtilmekte olup, anılan program ile gümrük işlemlerinin dış ticaret erbabı tarafından eş zamanlı takibinin yapılabileceği vurgulanmaktadır.

Bahsi geçen program hakkındaki detaylı bilgi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın https://www.gtb.gov.tr/duyurular/gumruk-esya-takip-ve-analitik-performans-programi-getapp adresinden temin edilebilmektedir.

Buna ilaveten, ilişikte bir örneği sunulan ve TOBB web sitesi (www.tobb.org.tr) üst panelindeki "TOBB Birimleri" altında yer alan Dış Ekonomik Ilişkiler Daire Başkanlığı/Dış Ticaret Müdürlüğü başlığındaki"Duyurular"(https ://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php rid=2617&lst=DuyurularListesi) kısmından da ulaşılabilmektedir.

EKLER: Bilgi Notu

Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı olan ve her yıl ülkemizin inovasyon şampiyonlarını belirleyen İnovaLİG programı bu yıl 5. kez gerçekleştirilecektir. İnovaLİG 2017'de ulaşılan 971 başvuru sayısı ile Türkiye, IMP3rove programına katılımın en yüksek olduğu ülkelerden biri haline gelmeyi başarmıştır. 2017 yılının kazananları, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle onurlandırdıkları Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nda ödüllerini almıştır.

İnovaLİG ile şirketler hem inovasyon yetkinlikleri bazında yarışmakta hem de inovasyon kültürlerini interaktif bir platformda geliştirme fırsatı bulmaktadır. İnovasyon değerlendirmesini tamamlayan her fırmaya, kapsamlı inovasyon değerlendirme ve kıyas analizi raporu ücretsiz olarak sunulmaktadır. İnovaLİG sayesinde firmalanmız, yıllar içerisinde inovasyon gelişimlerini takip ederek orta ve uzun vadeli inovasyon vizyonlarını geliştirmektedirler.

Bu kapsamda fırmalarımızı yıllar itibariyle inovasyon gelişimlerini görmesi, hem de inovasyon alanında edindiğimiz uluslararası tecrübeye ortak olmaları için 10 Mart 2018 tarihine kadar www.inovalig.com adresinden İnovaLİG 2018'e ücretsiz olarak katılabilirsiniz.